No: 915 – Mahreç İşareti
HATAY KABAK TATLISI
Tescil Ettiren
ANTAKYA TİCARET VE SANAYİ ODASI
Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 30.12.2020 tarihinden itibaren korunmak üzere 05.10.2021 tarihinde tescil edilmiştir.
Tescil No:915
Tescil Tarihi: 05.10.2021
Başvuru No: C2020 / 449
Başvuru Tarihi: 30.12.2020
Coğrafi İşaretin Adı: Hatay Kabak Tatlısı
Ürün / Ürün Grubu: Tatlı / Fırıncılık ve pastacılık ürünleri, hamur işleri, tatlılar
Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç işareti
Tescil Ettiren: Antakya Ticaret ve Sanayi Odası
Tescil Ettirenin Adresi: Cumhuriyet Mah. Gündüz Cad. No: 4/D Antakya HATAY
Coğrafi Sınırı: Hatay ili
Kullanım Biçimi: Hatay Kabak Tatlısı ibareli aşağıda verilen logo ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Hatay Kabak Tatlısı ibareli logo ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Hatay Kabak Tatlısı, Cucurbita maxima ve Cucurbita moschata türündeki kışlık balkabaklarının kireç kaymağında dinlendirilmesinin ardından, şerbet içinde pişirilmesi ile elde edilen tatlıdır. Hilale benzer şekilde veya küp şeklinde kesilerek ve isteğe bağlı olarak üzerine tahin dökülüp dövülmüş ceviz içi serpilerek servis yapılır.
Kireç kaymağında bekletilmeleri sebebiyle kabakların dış kısmı sert, pürüzsüz ve cam görünümünde, iç kısmı ise yumuşak olur. Hatay Kabak Tatlısı, paketlenmemiş halde buzdolabında 1 hafta, vakumlu ambalajla paketlenmiş olarak ise 1 ay muhafaza edilebilir.
Hatay Kabak Tatlısının geçmişi eskiye dayanır ve coğrafi sınıra özgü koşullar bulundurur ve özellikle kireç kaymağında dinlendirilmesi aşaması ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Üretim Metodu:
Hatay Kabak Tatlısının üretiminde kullanılan kireç kaymağını üretmek amacıyla bir kapta, 9 litre suya 1 kg sönmemiş kireç eklenip karıştırılır ve bir gece dinlendirilir. Kabın dibine kireç çöker ve üzerinde kalan çözelti, kireç kaymağı olarak adlandırılır. Kabaklar yıkanarak ortadan ikiye bölünür ve çekirdek yuvaları temizlenir. Kabukları soyularak 2 - 4 cm kalınlıkta hilale benzer şekilde uzunca dilimlenir ve bir kap içerisine katmanlar halinde dizilir. Üzerine, kabak dilimlerini tamamı kapatacak kadar kireç kaymağı ilave edilir.
Kireç kaymağında en az bir gece bekletilen kabaklar, kireç kaymağında bulunan kalsiyumun dış yüzeyden içeriye doğru difüzyonu sebebiyle sertleşir. Ancak difüzyon ile kalsiyum gradiyenti oluştuğundan, meyvenin en dış kısmında en yüksek sertlik derecesi görülürken meyvenin merkezine doğru yumuşama başlar. Bu nedenle Hatay Kabak Tatlısının dışı gevrek içi yumuşak yapıda olur.
Kireç kaymağından çıkarılan kabak dilimleri, birkaç saat suda bekletilip birkaç kez yıkanır. Daha sonra 1/1 oranında beyaz şeker ve su karıştırılıp kaynatılır. Kabak dilimleri bu şerbetin içine konulur. Her 1 kg kabağa 5 - 10 g olacak şekilde limon tuzu eklenir ve orta ateşte kabaklar şerbeti eminceye kadar pişirilir. Kabakların şerbeti emdiği, bir çatalın kabağın yarısına kadar batırılması ile kontrol edilir. Çatalın açtığı deliklere şerbet dolduğunda pişirme sonlandırılır.
Hatay Kabak Tatlısı, bir gün dinlendirildikten sonra, doğrudan veya vakumlu ambalajla paketlenerek satışa sunulur. Hatay Kabak Tatlısı, paketlenmemiş halde buzdolabında 1 hafta, vakumlu ambalajla paketlenmiş olarak ise 1 ay muhafaza edilebilir. Hatay Kabak Tatlısı hilal şeklinde veya küpler halinde doğranarak ve isteğe bağlı olarak üzerine tahin dökülüp dövülmüş ceviz içi serpilerek servis yapılır.
Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:
Hatay Kabak Tatlısının üretimi, coğrafi sınıra özgü koşullar bulundurur ve özellikle kireç kaymağında dinlendirilmesi aşaması ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı bulunan Hatay Kabak Tatlısının tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleşir.