HİZMETLER
ONLINE İŞLEMLER

Antakya Kağıt Kebabı

No: 523 – MAHREÇ İŞARETİ
ANTAKYA KÂĞIT KEBABI

Tescil Ettiren
ANTAKYA TİCARET VE SANAYİ ODASI

Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 19.07.2019 tarihinden itibaren korunmak üzere 24.08.2020 tarihinde tescil edilmiştir.


Tescil No : 523
Tescil Tarihi : 24.08.2020
Başvuru No : C2019/087
Başvuru Tarihi : 19.07.2019
Coğrafi İşaretin Adı : Antakya Kâğıt Kebabı
Ürün / Ürün Grubu : Yemekler ve Çorbalar
Coğrafi İşaretin Türü : Mahreç işareti
Tescil Ettiren : Antakya Ticaret ve Sanayi Odası
Tescil Ettirenin Adresi : Cumhuriyet Mah. Adnan Menderes Cad. Seçmen Apt. No:24/2 Antakya/HATAY
Coğrafi Sınırı : Hatay ili
Kullanım Biçimi : Antakya Kağıt Kebabı ibareli aşağıda tanımlanan logo ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Antakya Kağıt Kebabı ibareli logo ve mahreç işareti  amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

 kebab-logo 

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Antakya Kâğıt Kebabı; dana döş eti, yeşil ve kırmızı biber (acı veya tatlı) maydanoz, sarımsak, tuz ve karabiber karışımından oluşan, disk şekli verilerek yağlı kağıt üzerinde pişirilen, yörede Arapça olarak “lahme la varka” olarak da bilinen bir kebaptır. “Zırh” adı verilen satır benzeri bıçak ile kıyılarak yapılan kebap çeşitlerinden biridir. Yörede gündelik tüketimin yanı sıra evlilik, düğün, adak, cenaze gibi törenlerde de ikram edilir. Antakya Kâğıt Kebabı üretiminde 1 yaş civarındaki erkek danaların kaburga üzerinden elde edilen döş eti kullanılır. Bu bölgedeki et yumuşak olduğu gibi önemli ölçüde yağ dokusu içerir. Ayrıca, yağ kas içerisinde “mermerleşme” olarak tabir edilen bir dağılım gösterir.

Antakya Kâğıt Kebabında maydanoz ve isteğe göre acı veya tatlı yeşil ve kırmızı biber kullanılır. Acı taze kırmızı biber mümkünse Samandağ bölgesinde yetişen Samandağ biberi ya da Altınözü, Reyhanlı ve Antakya çevresinde üretilen acı biberlerden seçilir.