HİZMETLER
ONLINE İŞLEMLER

Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği)

No: 359 – MAHREÇ İŞARETİ
ANTAKYA KÜFLÜ SÜRKÜ (ÇÖKELEĞİ)

Tescil Ettiren
ANTAKYA TİCARET VE SANAYİ ODASI

Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 06.09.2017 tarihinden itibaren korunmak üzere 12.06.2018 tarihinde tescil edilmiştir.

Tescil No : 359
Tescil Tarihi : 12.06.2018
Başvuru No : C2017/134
Başvuru Tarihi : 06.09.2017
Coğrafi İşaretin Adı : Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği)
Ürün / Ürün Grubu : Çökelek / Peynirler
Coğrafi İşaretin Türü : Mahreç işareti
Tescil Ettiren : Antakya Ticaret ve Sanayi Odası
Tescil Ettirenin Adresi : Cumhuriyet Mah. Adnan Menderes Cad. Seçmen Apt. No:24/2
Antakya / HATAY
Coğrafi Sınır : Hatay ili
Kullanım Biçimi : Antakya Küflü Sürkü veya Antakya Küflü Çökeleği” ibareli logo,
üreticinin adı (ünvanı), adresi, kendi logosu, ürünün tanım numarası
(barkod) ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından belirlenen coğrafi
işaret amblemi ürün üzerinde bulunmalıdır.

 

sürk-logo

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği); asitliği ilerlemiş inek sütünün veya yayık altı ayranının kaynatılması ile elde edilen çökeleğe (asit-pıhtısına) başta yörede “zahter” olarak bilinen ve dağlardan toplanan yabani kekik (Tymbra spicata var spicata) ile birlikte tuz, biber salçası ve isteğe bağlı olarak değişik baharatların ve aromatik otların (kırmızı acı biber-Capsicum annum, nane-Mentha, kimyon-Cuminum cyminum, kişniş-Coriandrum sativum L., mahlep-Prumus mahaleb L., yenibahar-Pimenta officianalis, zencefil-Zingiber officinale Roscoe, küçük Hindistan cevizi-Cocus nucifera L., karanfil-Eugenia caryophyllata Thunb., karabiber-Piper nigrum L., tarçın Cinnamomum sp.), istenirse sarımsak ilave edilip yoğrulması ile üretilir. Ürüne elle şekil verildiğinden armut büyüklüğünde konik bir yapısı bulunmaktadır ve her bir sürkü topağı 150-200 gram ağırlığında, 5-7 cm taban çapındadır.

Antakya Küflü Sürkü küflendirilerek (küflü hali yörede “pişmiş” olarak adlandırılır) olgunlaştırılır. Bu süreçte peynir; görünüm, tat ve koku olarak değişime uğrar. Ancak diğer küflü peynirlerin aksine Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği) küfler yüzeyden uzaklaştırıldıktan sonra tüketilir. Antakya Küflü Sürkünün şu an için endüstriyel üretimi bulunmamaktadır.