PANDEMİ DÖNEMİ İLE BAŞLAYAN EKONOMİK DARBOĞAZ, 2022’NİN İLK SAATLERİNDE ZAM HABERLERİYLE DAHA DA BÜYÜMÜŞTÜR. BU NEDENLE;
- ANTAKYA TİCARET VE SANAYİ ODASI
- ANTAKYA TİCARET BORSASI
- İSKENDERUN TİCARET VE SANAYİ
- REYHANLI TİCARET VE SANAYİ
- DÖRTYOL TİCARET VE SANAYİ
- HATAY ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ
- ANTAKYA ZİRAAT ODASI
- DEFNE ZİRAAT ODASI
- HATAY KADIN GİRİŞİMCİLER DERNEĞİ
- HATAY SANAYİCİ VE İŞ İNSANLARI DERNEĞİ
- HATAY GENÇ İŞ İNSANLARI DERNEĞİ'NİN KATILIMLARI İLE ODAMIZ EV SAHİPLİĞİNDE ORTAK BASIN TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR.
ORTAK BASIN BİLDİRİSİ METNİ..
2022’ye rekor zamlarla girdik.Pandemi dönemi ile başlayan ekonomik darboğaz, 2022’nin ilk saatlerinde zam haberleriyle daha da büyümüştür.
Aralık ayı için beklenen yıllık enflasyon % 29,59 iken, Aralık ayında gerçekleşen yıllık enflasyon % 36,08 oldu. Bu oran, Eylül 2002'den bu yana görülen en yüksek enflasyon olarak gerçekleşmiştir. Bugün TÜİK tarafından açıklanan enflasyon, 19 yılın zirvesine çıkmıştır.
2021 yılının sonlarına doğru yaşanan döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle, temel gıda ürünlerinden tekstile, araç fiyatlarından hizmet sektörüne kadar birçok alanda, fahiş artışlar yaşanmıştı.
İğneden ipliğe, her şeye üst üste gelen zamlar, yeni yılda da devam etmektedir.
2022 yılıyla beraber; Resmi Gazete’nin önceki gün duyurduğu yeni düzenlemelere göre;
Elektriğe % 50-125 arasında, Doğalgaza % 15-50 arasında (konutlarda % 25, sanayi ve ticari kuruluşlara % 50), Motorinde 1 lira 29 kuruş, benzinde 61 kuruş ve LPG'de 78 kuruş fiyat artışı) gerçekleşmiştir.
Ayrıca, Vergi, Ceza ve Harçlar % 36.20, Motorlu Taşıt Vergisi % 25, Emlak Vergisi %18.10, Pasaport Harçları da % 36,2 oranında artmıştır.
Bu yıl da geçtiğimiz senelerde olduğu gibi 2022’ye, TL’de yaşanan değer kaybı ve yüksek oranlarda açıklanan zamlarla girdik. Son 20 yılın belki de en yüksek oranlarına sahip bu zamlar, hane halkına olduğu kadar üreticiyi, yani sanayiciyi ve ekonominin yapı taşı ihracatçıyı da korkutur hale gelmiştir.
Motorine, benzine, LPG’ye yapılan ve artık günlük değişen zamlar, sanayici de ürüne zam yapmak zorunda bırakmaktadır. Bu nedenle önemli sorunlardan birini de tarımda yaşayacağız. Tarım sektörünün en önemli ihtiyaç kalemi bilindiği üzere, akaryakıt, gübredir. Gübre fiyatlarına, 18 ayda, tam 40 kez, zam geldi. 2021 TÜİK verilerine göre, gübre fiyatlarında % 71 artış yaşanmıştır. Çiftçimiz, bir ton gübre alabilmek için, en az 3 ton buğday satmak zorundadır.
Tarımsal girdilerde en çok artış, dünyada yaşanan doğalgaz krizi sebebiyle, ham maddesi doğalgaz olan, “azotlu gübre”de görülmektedir. 2021 yılında Azotlu gübrede de yaklaşık %300'e yakın artış olmuştur. Gübre üretiminde kullanılan hammaddelerin, Türkiye'de üretilmemesi sebebiyle, azotlu gübre ithal edilmektedir. Döviz kuruna bağlı olarak da zamlanan gübre, üreticileri zor durumda bırakmaktadır.
Piyasa gerçekliğine uygun olacak şekil ve şartta çiftçiye mazot, tohum, gübre desteği ile faizsiz ve hasat sonrası ödeme kolaylığı sağlanan kredi imkanı verilmelidir.
Döviz % 30-40 artarken, bir ürünün bir yıl geçmeden 4.5 kat artması örneğinde olduğu gibi, bizler enflasyonu unutarak, ürünün imalatındaki hammadde, enerji vb. artışını sorgulamadan artan ürün fiyatına odaklanıyoruz.
Yüksek enflasyon nedeniyle, artan girdi maliyetleri ve daralan pazar nedeniyle, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin, “ işten çıkarma” gibi olumsuz adımlarla, ilerlemek durumunda kalabileceği öngörülmektedir. Bu nedenle, işten çıkarmaların önüne geçmek için, küçük ve orta ölçekli işletmelere önceki dönemde sağlanan, sosyal güvenlik desteği, istihdam desteği ve kredi desteklerinin, ihtiyaç doğrultusunda revize edilmesi gerekmektedir.
Yapılan zamları da hesaba katarsak, hane halkının maaşı ne yazık ki erimiş durumdadır. İnsan onuruna yakışır şekilde yaşamak, halkımızın en doğal hakkıdır.
Ülke olarak, hiper enflasyon ile karşı karşıyayız. Ekonomide yapılması gereken; uzun vadeli reformlardır. Kısa süreli aksiyonlar, yurttaşın kesesine katkı vermemektedir. Enflasyona bağlı olarak tetiklenen zam furyasıyla, halkımız, enflasyon altında ezilecek ve üretim de engellenecektir. Bu nedenle, zamlar mutlaka geri çekilmelidir.