HİZMETLER
ONLINE İŞLEMLER

ODAMIZ EV SAHİPLİĞİNDE NAKLİYE SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI.

GENEL
6 Ocak 2022
Paylaş

ODAMIZ EV SAHİPLİĞİNDE NAKLİYE SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI.

Odamız, İlimizin en önemli sektörlerinden biri olan Uluslararası ve Yurtiçi Eşya Taşımacılık sektörünün sorunlarının masaya yatırıldığı önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Nakliye sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizin yoğun katılımı ile Erol Bilecik Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdiğimiz toplantıya;

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürü Murat BAŞTOR, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Haydar Ufuk Kale, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Daire Başkanı Hasan BOZ, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Daire Başkanı Kerim CİCİOĞLU, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Daire Başkanı Cemalettin DOĞMUŞ, Ulaştırma Haberleşme Uzmanı Zafer KÖGMEN, Çözümleyici Murat Mustafa SÜKLÜN katılırken Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği heyetinde; Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş TOBB Taşıma ve Lojistik Daire Başkanı Aslı Çalık, Uluslararası Geçiş belgesi Müdür Vekili Can Özkaymak, Tır Ata Karnesi Müdürü E. Yaşar Çakmak, Turan Susam Uzman Yardımcısı katılım sağladı.

Toplantıda Açılış konuşması yapan Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin; Pandemi şartları devam ederken Hatay’a teşriflerinden dolayı Ulaştırma Hizmetleri Genel Müdürü Murat Baştor ve ekibine, TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Murat Delibaş ve ekibine teşekkürlerini sundu.

Konuşmasının devamında; Lojistik ve Nakliye sektöründe kazanılan paranın zor şartlarda kazanıldığını bunun nedeninin ise tıra yükün yüklendiği ilk andan itibaren varış noktasına ulaşılıncaya  kadar firma sahiplerinin araçlarını 7-24 takip etme zorunluluğunun olduğunu ve bunun çok  meşakkatli bir iş olduğunun altını çizdi.

Çinçin; İlimizin lokomotifi olan Lojistik sektörünün dinamik ve sorun üreten bir sektör olduğunu bunun temel nedeninin ise firmaların tek muhatap olarak Türkiye Cumhuriyeti Devletini alamamaları  ve güzergahları boyunca geçtikleri  tüm devletlerin kanunlarına tabi olmalarıdır.

Nakliye sektörünün Hatay’da ailevi bağlarla sonraki nesillere aktarılan önemli bir sektör olduğunu, toplantıya katılan firmaların çekirdekten nakliyeciliğe başladığını aktaran Çinçin, Hatay’ın  Nakliye ve Lojistik araç filosu bakımından Türkiye sıralamasında ilk üç il  içerisinde yer aldığını kaydetti.

Çinçin; 2011 yılında Suriye Arap Cumhuriyeti’nde başlayan savaşın Hatay Nakliye sektörünü olumsuz etkilediğini ve firmaların alternatif güzergahlara yöneldiğini kaydetti. Nakliye Sektörünün ikinci ülkeler ile yaşanan en ufak bir sorundan yada gerilimlerden anında  etkilendiğini kaydeden Çinçin, son dönemlerde  Suudi Arabistan ile Ülkemiz arasında yaşanan gerilimin de Hatay Nakliye Sektörü üzerinde olumsuz etkiler bıraktığını ifade etti. Suudi Arabistan’nın Hatay ekonomisi açısından ayrı bir öneme sahip olduğunu, bunun en büyük nedenlerinden birinin Suudi Arabistan’da yaklaşık 40  bin yerleşik Türk nüfusun olduğunu, bunun 30 binini Hataylıların oluşturduğunu ve bu kişilerin yaklaşık 10 bininin iş yeri sahibi olduğunu dile getirdi. Çinçin; Hataylı İş İnsanları olarak iki ülke arasındaki ilişkilerin 2021 yılının son çeyreğinde pozitif yönde açıklamalar ile yumuşamasından dolayı büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Çinçin son olarak; Hatay ekonomisi için  Yayladağı Sınır Kapısı ve Zeytindalı Sınır Kapılarının faal duruma  getirilerek  ihracata açılmasını talep ettiklerini dile getirerek tüm toplantıya katılan firmalara teşekkürlerini sundu.

Açılış konuşması sonrasında  söz alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş konuşmasına; tüm katılımcılara Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun selamlarını ileterek başladı.

Halen devam etmekte olan  pandemi koşullarına rağmen toplantıya olan yoğun ilgiden dolayı şaşkınlığı ve memnuniyeti ifade eden  Sayın Delibaş katılımcılara gösterdikleri ilgiden dolayı tekrar teşekkürlerini ileterek konuşmasına devam etti.

Hatay’ın İpekyolu üzerindeki çok önemli bir ticaret merkezi olduğunu ve develer ile başlayan taşımacılığın bugün dev bir lojistik ağına dönüştüğünü kaydetti.

 Delibaş konuşmasının ilerleyen bölümlerinde “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve  Ulaştırma Bakanlığı olarak sahada siz değerli firmalarımız ile bir araya gelerek sorunlarınızı ve çözüm önerilerinizi dinlemek için bugün buradayız” dedi.

Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin bünyesinde geçiş belgeleri ile ilgili önemli bir çalışmanın alt yapısının hazırlandığına değinen Delibaş, zaman dijitalleşme dönemi Bakanlığımız ile birlikte “Ön Rezervasyon Sisteminin” tüm çalışmalarında sona yaklaşıyoruz ve yakın zamanda uygulamaya geçeceğiz. Bu sayede sektörü daha hızlı hareket etme kabiliyetine eriştireceğimizin müjdesini vermek istiyorum dedi..

Delibaş ;TOBB Tır Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi görevini yürüten Başkanımız Hikmet Çinçin  ile birlikte zaman zaman TIR Komitesine iletilen Hataylı firmaların sorunlarının çözülmesi noktasında büyük çaba sarf ettiklerini, Başkan Hikmet Çinçin’in bu konuda ekstra bir özveri gösterdiğini belirterek sözlerini noktaladı.

Toplantıda son olarak Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı adına Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürü Murat BAŞTOR konuşma gerçekleştirdi.

Baştor konuşmasına; Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu’nun selamlarını ileterek başladı.  Baştor daha sonra; Nakliye ve Lojsitik sektörü temsilcileri ile bir arada olmaktan mutluluk duyduklarını burada olmalarının temel nedenin sektör temsilcilerinin sorunlarını dinlemek ve sahadaki geri dönüşleri almak olduğunu sözlerine ekledi.

Baştor “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile “Sektörel İstişare Toplantıları”na ilk olarak Hatay’da başladık. Bu toplantılarda; Bakanlık olarak son dönemde yaptığımız çalışmalar ve sektörün talepleri doğrultusunda Bakanlık olarak hangi çalışmaları yapmamız gerektiği ile ilgili bilgi topluyoruz“ dedi.

Program Bakanlık Yetkillileri’nin sunumlarının ardından soru cevap bölümü ile sona erdi.