“ANTAKYA KÜNEFELİK PEYNİRİ”NİN COĞRAFİ İŞARETİNİ ALDIK
Hatay, ülkemizde eşsiz mutfak kültürü ve ürün çeşitliliği ile müstesna bir yere sahiptir. Doğu ve Batı mutfağının buluşma yeri bu kadim topraklarda geçmişten günümüze bizlere miras kalan lezzetlerimizi korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak için 2005 yılından bu yana Coğrafi İşaret süreçlerini yoğun bir şekilde yürütmekteyiz.
Bu kapsamda Antakya mutfağı ile özdeşleşen ve en popüler ürünümüz olan, künefenin yapımında olmazsa olmazı, yol arkadaşı “ANTAKYA KÜNEFELİK PEYNİRİ”nin de Coğrafi İşaret Tescili alınmıştır.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, 2021 yılı içersinide arka arkaya “Beş” ürünün Coğrafi İşaret Tescili’ni alarak bu alanda kırılması zor bir rekora imza attık. Lezzetlerimizin markalaşması yolunda attığımız bu adımlar ile ürünlerimizin tanınırlığının artması ve katma değer yaratarak uluslararası pazarlarda yer almalarını hedeflemekteyiz.
ODAMIZ BUGÜNE KADAR;
1) 05.09.2008 TARİHİNDE ‘’ANTAKYA KÜNEFESİ”
2) 26.02.2018 TARİHİNDE ‘’ANTAKYA SÜRKÜ (ÇÖKELEĞİ)’’
3) 12.06.2018 TARİHİNDE ‘’ANTAKYA KÜFLÜ SÜRKÜ (ÇÖKELEĞİ) ‘’
4) 24.08.2020 TARİHİNDE “ANTAKYA KAĞIT KEBABI”
5) 10.09.2020 TARİHİNDE “ANTAKYA TUZLU YOĞURDU”
6) 23.11.2020 TARİHİNDE “SAMANDAĞ NEY-İ”
7) 18.02.2021 TARİHİNDE “ANTAKYA CARRA PEYNİRİ’’
8) 13.09.2021 TARİHİNDE “SAMANDAĞ BİBERİ’’
9) 05.10.2021 TARİHİNDE “HATAY KABAK TATLISI’’
10)08.12.2021 TARİHİNDE “HATAY CEVİZ REÇELİ’’
11)22.12.2021 TARİHİNDE “ANTAKYA KÜNEFELİK PEYNİRİ’’
KISACA ANTAKYA KÜNEFELİK PEYNİRİ ÖZELLİKLERİ
Antakya Künefelik Peyniri; geçmişte küçükbaş hayvanların sütünden üretilmesine karşın, koyun popülasyonunun azalmasından ve talebin artmasından dolayı günümüzde tamamıyla inek sütünden üretilen bir peynirdir. Antakya Künefelik Peyniri yöre ile özdeşleşmiş uzun yıllardır bilinen ve yörenin kültürel mirası olan geleneksel bir süt ürünüdür.
Antakya Künefelik Peyniri tuzsuz ve tuzlu olarak iki şekilde üretilir. Tuzsuz Antakya Künefelik Peyniri tuz içermemekte olup raf ömrü depolama sıcaklığına bağlı olarak birkaç gün ile sınırlıdır. Kestane tipi olarak da bilinen tuzlu Antakya Künefelik Peyniri ise yüksek oranda tuz içerecek şekilde üretilmekte olup raf ömrü oda sıcaklığında 6 aya ve buzdolabı koşullarında 1 yıla kadar çıkabilir.
Coğrafi işaretini aldığımız ürünlerin “Tescil” sürecinde;
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu’na,
Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar’a,
Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yelda Güzel’e,
Mustafa Kemal Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Kadriye Şahin’e,
Marka ve Patent şirketi Özener Patent Huriye Özener’e ve emeği geçen odamız çalışanlarına teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Coğrafi işaret sürecinde Türk Patent Enstitüsü’ne teslim edilerek başvurusu yapılmış fakat daha süreci devam eden