• DÖVİZ KURLARI
    • Dolar Alış : 5.7880
    • Euro Alış : 6.5088
    • Dolar Satış : 5.8112
    • Euro Satış : 6.5348



Kursiyerlere Sertifikaları Verildi

Türk-Alman Mesleki Beceri Geliştirme Projesi (TAMEB) kapsamında Odamız ve Alman Meslek Kuruluşu BiWe işbirliğinde gerçekleştirdiğimiz Antakya Gastronomi Projesi Bilgilendirme toplantımızı ve sertifika törenimizi Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, İl Müdürlerimiz, Sivil Toplum Kuruluşu Başkanlarımız, Değerli Basın Mensupları ve Üyelerimizin katılımıyla 11.04.2019 Perşembe günü Antakya Mutfak Müzesi evimizde gerçekleştirdik.

Toplantıda kürsüye gelen Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Hikmet Çinçin  proje ile ilgili olarak, “TAMEB Projesi, Alman Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından fonlanan ve yönetimi Alman sequa kuruluşu tarafından gerçekleştirilen bir projedir. TAMEB Projesinin hedef kitlesini, 16-36 yaş aralığındaki Türk dezavantajlı kişiler ile, geçici koruma altında bulunan ve meslek edinme amacı taşıyan Suriyeli misafirlerdir. TAMEB, üç ayrı bileşenden oluşan bir entegrasyon projesidir ve nihai amacı, yukarıda bahsi geçen dezavantajlı gruplara gelir kazandırıcı şekilde meslek ve iş edindirmektir. Projenin bileşenleri Türkçe dil kursları, sosyal entegrasyon eğitimleri ve mesleki eğitimlerdir.

Antakya Gastronomi Projesi, TAMEB (Türk Alman İşbirliğinde Mesleki Beceri Geliştirme Projesi) kapsamında, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile, Alman Meslek Kuruluşu olan BiWe işbirliğinde ve ATSO yönetiminde gerçekleştirilen bir mesleki eğitim projesidir. Yaklaşık 2 yıldır sürmekte olan Antakya Gastronomi Projesi kapsamında, bugüne kadar 175’i kadın ve 75’i erkek olmak üzere 250 kişiye Aşçı Çırağı ve Pastacı Çırağı eğitimleri verilmiştir. Gruplarda, eşit sayıda Türk ve Suriyeli öğrenci eğitim görmüştür. Ayrıca tüm kurslar öncesinde, öğrencilere İş Sağlığı Güvenliği eğitimi sağlanmış, kurslar sonrasında da 1’er aylık işletme stajları ve girişimcilik eğitimleri verilmiştir.

Proje, 2019 yılı Nisan ayı sonuna kadar devam edecek olup bu süre sonunda 4 grup aşçılık ve 6 grup pastacılık eğitimleri verilmesi planlanmıştır. (Toplam 200 kişi)

Projemizin eğitimleri, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’na ait mutfak müzesinde gerçekleştirilmektedir. Müzenin üst katında eğitimler için gerekli tefrişat yapılmış, alt katta ise eğitimler için gerekli mutfak ekipmanlarının kurulumu yapılmıştır. Eğitimler, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ve Antakya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokole istinaden, Antakya Nedime Keser Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği içinde sağlanmaktadır. Usta öğreticiler Halk Eğitim tarafından sağlanmakta, eğitim sonrasında öğrencilere Halk Eğitim tarafından sertifika verilmektedir.

Proje süresince, Alman BiWe kuruluşu temsilcilerinden de projenin yürütülmesiyle ilgili metot ve mentörlük metodolojisi anlamında destekler alınmıştır. Alman proje partnerimiz ile, çok iyi bir koordinasyon ve kontroller çerçevesinde projemiz yürütülmektedir” dedi.

 

Başkanımız Çinçin’in ardından kürsüye gelen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr.Lütfü Savaş, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın bugüne kadar Hatay’ın geleneksel mesleklerine destek verdiğini belirterek, “Bugün Antakya Ticaret ve Sanayi Odamızın çok önemli etkinliğinde birlikteyiz. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın  da Hatay Büyükşehir Belediyesi gibi yıllardır Avrupa Birliğinden hibe aldığını ve kendi imkanları ile de  Hatay’ın bugüne kadar geleneksel mesleklerine destek verdiğini dile getirdi. Başkan Savaş, gastronomi konusunda meslek edindirme kurslarından faydalanan arkadaşlara sertifikalarını vermek üzere burada bulunmaktayız diyerek, bütün paydaşları tebrik ediyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.